Reisuköppi Vanhan kirjallisuuden päiville

Vanhan kirjallisuuden päiviä ja paikallisia matkailuoppaita yhdistävät kotiseuturakkaus ja ylpeys omasta kirjakaupungista.

Sastamalan Oppaat on myöntänyt Sastamalan Matkasauvan eli Reisuköpin Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry:lle. Yhteistyö on jatkunut jo yli 30 vuotta.

Vanhan kirjallisuuden päiviä ja paikallisia matkailuoppaita yhdistävät kotiseuturakkaus ja ylpeys omasta kirjakaupungista. ”Sastamalan Oppaat haluaa kiittää Suomen vanhan kirjallisuuden päiviä matkailuyhteistyöstä ja toivottaa vetovoimaiselle tapahtumalle edelleenkin onnea ja menestystä”, sanoo puheenjohtaja Eija Vaateri.

”Suomen vanhan kirjallisuuden päivät on hyvin otettu ja kiitollinen huomionosoituksesta”, toteaa toiminnanjohtaja Päivi Mäki-Kerttula. ”Vanhan kirjallisuuden päivät kerää sankan joukon matkailijoita kaupunkiimme ja on tehnyt kaupunkia tunnetuksi ympäri Suomen. On hienoa, että tekemämme työ huomioidaan”, hän jatkaa.

Mikrofoniin tarttui professori Virtaranta

Kun Vammalaan suunniteltiin ensimmäisiä Vanhan kirjallisuuden päiviä, tuumasi professori Pertti Virtaranta, että kävijöiden pitää nähdä muutakin kuin lukion tilat. ”Niinpä oppaat ja muut päivien puuhaihmiset istutettiin linja-autoon. Mikrofoniin tarttui Pertti Virtaranta ja nauhoitus käyntiin. Näin syntyi Rautaveden kulttuurikierros, jonka akateemikkomme ansiokkaasti taustoitti”, muistelee koulutusvastaava ja kunniapuheenjohtaja Maiju Vuorenoja Sastamalan Oppaista.

Kirjailijat, taiteilijat ja muut merkkihenkilöt kulttuuriympäristöineen vilistivät silmissä kierroksen aikana. ”Kaikki Pertti Virtarannan arvokkaat tiedot saimme kirjallisena käyttöömme. Me oppaat puhumme Virtarannan kulttuurikierroksesta, jota aika ei ole vanhentanut”, Vuorenoja kertoo.

Ensimmäiset Vanhan kirjallisuuden päivät tarjosivat opastetun bussikierroksen lisäksi opastetun laivaretken Rautaveden rannasta Ellivuoreen. Sieltä saattoi jatkaa linja-autolla Karkun kautta takaisin kaupungin keskustaan. Näitä kierroksia toteutettiin muutaman vuoden.

Kotiseutukierrokset jäivät pois, kun Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelmasta muodostui sellaisenaan tiivis kokonaisuus. Osallistujat halusivat ehdottomasti mukaan radion suoraan ”Tämän runon haluaisin kuulla” -lähetykseen.

Joitakin vuosia sitten kierrokset palasivat ohjelmaan uudessa muodossa. Vanhan kirjallisuuden päivien kuljetuksiin Sylvään koululta rautatieasemalle, Tyrvään Pyhän Olavin kirkolle ja takaisin sisältyy opastus molempina tapahtumapäivinä. Keskipäivän kahdelle bussimatkalle nousee opas, joka kertoo paikkakunnan historiasta, nykypäivästä ja niistä näkymistä, jotka ikkunasta avautuvat. ”Opastus houkuttelee bussimatkalle mukaan myös paikkakuntalaisia”, Maiju Vuorenoja tietää.

”Kaupunkibussissa järjestettävät opaskierrokset tuovat aina tapahtumalle paljon kiittävää palautetta. Kävijät ovat niihin oikein tyytyväisiä. Melko tuoreena toiminnanjohtajana oli hauska lukea, että matkailu ja oppaat ovat olleet Kirjapäivien toiminnassa heti alusta lähtien. Olen yksi lenkki tässä ketjussa”, sanoo Päivi Mäki-Kerttula.

Sastamalan Matkasauva eli Reisuköppi luovutettiin Suomen vanhan kirjallisuuden päiville Sastamalan pääkirjastossa kansainvälisen matkailuoppaan päivän aattona tiistaina 20. helmikuuta.

Valtakunnallinen Suomen Opasliitto on perustettu vuonna 1974 ja Sastamalan Oppaat vuonna 1979. Kansainvälistä matkailuoppaan päivää on vietetty vuodesta 1989.

Sastamalan Matkasauvat eli Reisuköpit

2018 Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry
2017 Ritajärven luonnonsuojelualue
2016 Galleria Akseli
2015 Nahkaverstas Eliisa Marjaana
2014 Talonpoikaismuseo Yli-Kirra
2013 Herra Hakkaraisen talo
2012 Ansa Puntalo (Lahjatalo ja Galleria Ansa Puntalo)
2011 Peter Dörig (Herkkujuustola)
2010 Anneli Keinonen (Anneli Keinonen Oy)