Leena Myllyniemi

Seuraavat rooliopastukset paikallismurteella

Annastuuna Korkeemäki (1833–1906)
Annastuuna oli Tyrvääläinen tarinankertoja, arvoitusten ja loitsujen taitaja sekä kansanparantaja Tyrvään Mantan apulainen. Annastuunan kanssa voi lähteä mm. Vehmaanniemen luontopolulle kasveja tutkimaan tai kuuntelemaan hänen ja Tyrvään Mantan jutustelua erilaisista parannuskonteista ja rohdoista.

Albertina Sipi (1838–1919)
Albertina oli Sipin talon emäntä Tyrvään Kallialan kylässä, Tyrvään Pyhän Olavin kirkon naapurissa. Sipin Antti-isäntä oli kirkkoväärti ja kuntakokouksen esimies. Axel Gallén asui useampana kesänä Sipillä vuokralla. Albertina johdattelee vieraansa taidekierrokselle, jossa tutustutaan Akseli Gallen-Kallelan nuoruusaikaan ja Tyrvään Pyhän Olavin kirkon maalauksiin.

Rosa Fingerros, Ruusa-piika (1836–1919)
Ruusa oli luotettu palvelija nimismies P. W. Gallénin isännöimässä Jaatsin talossa, Akseli Gallen-Kallelan lapsuuskodissa. Ruusa kertoo aidolla Tyrvään murteella, millaista elämä oli Jaatsin talossa ja sen aikaisessa Tyrvään pitäjässä.

Maria Yli-Kirra (1795–1878)
Maria oli Yli-Kirran talon emäntä Punkalaitumen Talalan kylässä. Yli-Kirra tunnetaan nykyisin Talonpoikaismuseona ja Koiramäentalon esikuvana. Yli-Kirran emäntä esittelee ylpeänä vierailleen kotitalonsa elämää ja tapahtumia 1800-luvun puolivälin aikaan.

Scroll to top