Suomalaisen kirjan museo Pukstaaville matkailuoppaiden Reisuköppi

Sastamalan historiallisessa Kirjakorttelissa toimiva Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi on Sastamalan oppaiden merkittävä yhteistyökumppani.

Paikalliset matkailuoppaat ovat myöntäneet Reisuköpin eli Matkasauvan Suomalaisen kirjan museo Pukstaaville. Tunnustus on järjestyksessään kolmastoista.

Sastamalan historiallisessa Kirjakorttelissa toimiva Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi on Sastamalan oppaiden merkittävä yhteistyökumppani. ”Matkailuoppaat johdattavat opastettavia ryhmiään tutustumaan Pukstaavin elämyksellisiin ja osallistaviin näyttelyihin, jotka esittelevät kirjaa ja kirjakulttuuria useista kulmista. Tarvittaessa matkailuoppaat toimivat myös oppaina Pukstaavin näyttelyissä”, sanoo Sastamalan Oppaiden puheenjohtaja Eija Vaateri.

Päänäyttelyn Kirjanystävän kirjahyllyssä on tällä hetkillä esillä runoilija Kaarlo Sarkiaan liittyvää kirjallisuutta Marja Koukun kokoelmista 30.9.2022 asti. Pakopelimuotoisessa Kadonnut mestariteos -näyttelyssä kävijät pääsevät tutustumaan yllättävällä tavalla kirjailijan työhön. Pukstaavi valmistautuu kesään tarjoten erilaisia tapahtumia, kuten koko perheen karnevaalit la 21.5., lasten kesäiset Touhutiistait sekä kiinnostavat esiintymiset Vanhan kirjallisuuden
päivien aikana.

”Pukstaavi on myös Kiehtova Kirjakortteli -kävelyopaskierroksen keskiössä. Oppaan johdolla tutustutaan paikallisiin kirjakulttuurin helmiin, kuullaan tarinoita ja koetaan kaikkia aisteja kutkuttavia tunnelmia. Korttelia halkovalla Marttilankadulla on parinsadan metrin matkalla viisi kirjakauppaa ja kaksi museota. Tämä historiallinen
postitie on oikea kirjanrakastajan paratiisi ja Pukstaavi sen sydän”, jatkaa Eija Vaateri. Sadan vuoden takaiseen maailmaan ja Kirjakorttelin menneisyyteen voi sukeltaa Apteekkarin aikaan –mobiilipelissä, jonka toteutuksessa myös Sastamalan Oppaat olivat mukana.

Erityisen iloisia oppaat ovat siitä, että Pukstaavi on ilmeikäs kirjan koti, joka tarjoaa kirjakulttuuritapahtumia ympäri vuoden. ”Pukstaavissa viihtyvät kaikenikäiset”, toteaa Eija Vaateri.

”Olemme erittäin mielissämme tästä kunniasta ja huomionosoituksesta. Sastamalan Oppaat ovat meille tärkeä yhteistyökumppani, jonka kanssa olemme tehneet tiivistä yhteistyötä jo pitkään. Yhteistyö on ollut aina antoisaa ja inspiroivaa, ja sitä on vienyt eteenpäin yhteinen tavoite
tuottaa kiinnostavia ja laadukkaita palveluja sekä nostaa esille
Kirjakorttelin ainutlaatuisuutta”, kuvailee museonjohtaja Marja Hänninen-Tolvi.

Reisuköppi on tunnustus yhteistyökumppanille

Sastamalan Oppaat jakaa Reisuköpin eli Matkasauvan joka vuosi. Aiemmin tämä tapahtui kansainvälisenä matkailuoppaan päivänä 21.2., mutta nykyisin Suomen matkailuoppaiden päivänä 6.5. tai sen lähitienoossa.
Tunnustus myönnetään kiitoksena hyvästä yhteistyöstä ja merkittävästä toiminnasta matkailun edistämiseksi alueellamme.

Valtakunnallinen Suomen Opasliitto on perustettu vuonna 1974 ja Sastamalan Oppaat vuonna 1979.

Suomen matkailuoppaiden päivää on vietetty vuodesta 2019 ja kansainvälistä matkailuoppaan päivää jo vuodesta 1989.

Sastamalan matkailuoppaiden lisäksi Sastamalan Oppaisiin kuuluvat myös Huittisten, Punkalaitumen ja Lavian matkailuoppaat.

Sastamalan Matkasauvat eli Reisuköpit

2022 Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi
2021 Keikyän Perikunta ry / Keikyän riippusilta
2020 Huittisten museo
2019 Sastamala Gregoriana
2018 Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry
2017 Ritajärven luonnonsuojelualue
2016 Galleria Akseli
2015 Nahkaverstas Eliisa Marjaana
2014 Talonpoikaismuseo Yli-Kirra
2013 Herra Hakkaraisen talo
2012 Lahjatalo ja Galleria Ansa Puntalo
2011 Herkkujuustola
2010 Anneli Keinonen Oy